Centralno Grijanje

Centralno grijanje je danas najrasprostranjeniji sistem grijanja. Pritom se svi stambeni prostori jedne kuće zagrijavaju iz jedne tačke. Kotao koji se zagrijava na struju, naftu, plin, drvo, briket ili palet je srce sistema.

Pod centralnim grijanjem se podrazumijeva centralna proizvodnja toplote. Zagrijana voda se sistemom pumpom raspoređuje radijatorima po cijeloj kući ili cijevima ugrađenim u košuljicu poda kod podnog grijanja. Preko radijatora ili poda toplota se šalje u grijani prostor, voda se hladi i vraća nazad u kotao za centralno grijanje, gdje se ponovo zagrijava. I krug se zatvara.

Razlikujemo dva tipa centralnog grijanja: 

  • Radijatorsko grijanje. Radijatori su grejna tijela od lijevanog željeza, sa specijalnim aluminijskim legurama (alu radijatori) ili čelični, različitih ugradbenih visina i dubina, isporučuju se u različitim dužinama. Radijatori raspolažu optimalnim odnosom konvekcije i zračenja. Ukoliko ste se odlučili na radijatorsko grijanje, sledeći korak je izbor sistema dovoda tolote do radijatora i odvoda tolote od radijatora, dakle jednocjevni ili dvocijevni sistem.
  • Podno grijanje prenosi toplotu na cijeli prostor ravnomjerno. Površinska temperatura iznosi maksimalno 29°C. Kao podne obloge za podno grijanje mogu se koristiti obloge od svih materijala. Postoje različite vrste podnih grijanja; podno grijanje na struju i podno grijanje na toplu vodu.

  Kao izvor toplote kod centralnog grijanja:

  • Grijanje na drva predstavlja najstariji oblik grijanja.

   S obzirom na veliku količinu dima koje oslobađa jedva da možemo povjerovati u činjenicu: grijanje na drva jedno je od ekološki najprihvatljivijih načina grijanja.

   Drvo tokom sagorijevanja oslobađa u atmosferu samo onoliku količinu CO2 koliko je stablo primilo CO2 iz atmosfere tokom rasta.

   Drvo se kao izvor energije koristi u obliku ćepanica ili posebnih drvnih smjesa – briketa i peleta. Drvne se smjese proizvode od sitnih komada drveta i iverja posebnim postupkom presovanja i na tržišt su ove smjese dostupne u različitim velićinama.

   Zahvaljujući savremenim tehničkim rješenjima postignut je vrlo visok stepen sagorijevanja ove drvene mase u peći i to uz oslobađanje minimalne količine štetnih materija.

   U svakom slučaju jednostavnije je koristiti drvnu smjesu za loženje nego klasične cjepanice. Ovakva smjesa oslobađa malu količinu štetnih plinova i ekološki je prihvatljiv način zagrijavanja. Jednostavno se unosi u prostor za sagorijevanje u peći.

   Ovaj je materijal za loženje povoljnije rješenje nego ista količina loživog ulja ili plina.

  • Grijanje na pelet

    

   Grijanje na pelet ne utiče negativno na okolinu (obnovljivi izvor energije) i ne sadrže CO2 (nema efekta staklene bašte)!

   – Visokokvalitetni uređaji za grijanje s dugim rokom trajanja.

   – Uređaji za grijanje za svaku potrebu u raznim modelima

   – Sistem pogonjem elektronikom omogućava automatsko paljenje i dovod goriva

   – Radi gotovo bez buke i malom potrebom za strujom za rad

   – Optimalna iskorištenost goriva

   – Izmjenjivači toplote, koji se sami čiste

   – Dugogodišnje isprobani uređaji za grijanje

  Call Now Button