Ozračivanje grijanja i radijatora?

Ako dođete doma promrzli ili mokri, jako je neprijatno, ako je radijator samo mlak ili ako uopće ne radi.

Najčešće se radi o sitnicama, kao što je zrak u sistemu. Onda se moraju odzračiti radijatori. Čak se i zaglavljeni termostat može popraviti uz malo spretnosti i pravim alatom. Otkrivamo vam kako se to radi. Što učiniti, ako je radijator hladan.

Blago onima, koji u cijeloj kući imaju grijanje koje funkcioniše. Ali ako pri potpuno uključenom termostatu uzalud čekate da radijator postane topao, postoji mogućnost da se u radijatoru nakupio zrak. Posljedica je, da prilikom uključenja grijanja, radijatori nisu u potpunosti topli. Problem može biti i neispravan ventil na termostatu.

Ozračivanje

 “Male popravke na radijatorima može sam čovjek obaviti u kući”.

Na primjer možete lako provjeriti da li se u radijatorima nalazi zrak. Dobar trag je kad u radijatoru čujete da se pretače voda. Osim toga, da se zrak nalazi u radijatoru možete vidjeti po tome, što je uprkos, u potpunosti pojačanom termostatu, gornji dio mlak ili hladan. Zrak u radijatoru sprječava, da se voda, koja je potrebna za grijanje, optimalno raspodjeli, i tako se nepotrebno gubi energija.

Ako je potrebno, dodajte vodu u sistem za grijanje

Prije odzračivanja radijatora se treba provjeriti pritisak vode u sistemu za grijanje. Ako je prenizak, prije početka grijanja se mora dodati voda. Optimalni pritisak vode je na manometru najčešće označen zelenom oznakom, a maksimalni pritisak je označenom crvenom. Ako je nivo vode prenizak, spaja se crijevo na ulazni ventil. Za odzračivanje su Vam potrebna kliješta ili četvorougaoni ključ. Time se ventili za odzračivanje na kraju radijatora okreću ulijevo ili udesno.

Automatsko odzračivanje radijatora

Prvo omotajte ventil sa krpom. I posuda za sakupljanje vode mora biti pripremljena. Kad prestane izlaziti zrak te poćne curiti voda, ventil možete ponovno zatvoriti. Ako nemate snage za otvaranje ventila, koristite automatski odzračnik.  Mali pomagači su umjesto klasičnih odzračnika ušrafljeni u radijator. Ako u posudu dođe zrak, odmah će izaći i žamor će prestati. Nedostatak automatski odzračnik je, da se kod defektne ekspanzione posude ili kod niskog nivoa vode u radijatorima stvara velika buka.

Stanodavci moraju započeti sa grijanjem na vrijeme

Odzračivanje nije isključivo stvar stanodavca. I stanari mogu odzračiti svoje radijatore, ako je to potrebno. O tome ne moraju obavijestiti vlasnika. No, stanodavac je dužan pravovremeno obezbijediti grijanje u jesen. Ako je vani hladno i ako se stan ohladio na ispod od 20 stepeni, mora se uključiti grijanje. Ako se to ne učini, može se smanjiti stanarina, ovako se radi u nekim zapadnim zemljama. No obveza se ne odnosi na cijelo vrijeme: dovoljno je da je grijanje uključeno od 6.00 do 23.00. Noću je dovoljna sobna temperatura od 18 stupnjeva.

Popravak termostata

Ako radijator usprkos odzračivanju nije topao, problem bi mogao ležati kod ventila termostata. Mehanički se termostati se sastoje od odstranjljive glave termostata i čvrsto instaliranog donjeg ventila, uvodnice. U većini slučajeva se ventil uvodnice zaglavi zbog naslaga. U tom slučaju se glava termostata mora skinuti te vidljivu iglu pažljivo prihvatiti sa kliještima.

Popravak termostata

Ako ga u više navrata gurnete naprijed-nazad, nakon nekog vremena će se moći lakše pokretati. Ukoliko to nije slučaj, vratite iglu te promjenite umetak za ventil. Ponekad je i glava ventila termostata u kvaru. Onda se mora i ona zamijeniti ili se mora zamijeniti kompletni ventil termostata. U pravilu, se donji dio ventila sačuva. No, u ponudi su glave termostata sa dva načina pričvršćivanja: na priključak ili na maticu. Stoga savjetujemo svakom, da prilikom kupovine novog sa sobom uzme i staru glavu termostata.

Onom ko kupuje novi ventil termostata, savjetujemo da to bude na elektronskoj osnovi. Iako su uređaji na početku znatno skupljiji, dugoročno mogu značajno uštedjeti novca. Sobne temperature se mogu pomoću elektronskih ventila podesiti u tačno određeno vrijeme. Na taj način je potrošnja energije puno manja, kada nitko nije kod kuće, a na to nam ukazuje struka.

Call Now Button